308 poze   64570 vizite
Albume
01 Despre CEPAGE02 Struguri de masa   ANITA   ARGESSIS   AROCINII   AUGUSTA   BAIKONUR   CALINA   CARDINAL   CHASSELAS DORE   ESTHER   KESHA   KIŞ MIŞ LUCISTÂI   KIS-MIS MOLDOVA-SULTANA MOLDOVENESC   LORA   MECITA   MOLDOVA   MUSCAT BLEU   MUSCAT DE AUGUST sau PALATINA   MUSCAT DE HAMBURG   MUSCAT DE POLOSKEI   NAPOCA   NERO   PERLA DE CSABA   PHOENIX   PODAROC ZAPOROJIU   Preobrazhenie-Transformarea   PREZENTABIL   REGINA VIILOR   SIEGER      SUVENIR   SOMESAN   SPLENDID   TRANSILVANIA   VICTORIA03 Struguri pentru vin alb   BIANCA   BLASIUS   FETEASACA REGALA   FETEASCA ALBA   MUSCAT OTTONEL   NEUBURGER   PINOT GRIS   SELENA   SYLVANER   TAMAIOASA ROMANEASCA   TRAMINER ROZ04 Struguri pentru vin rosu   CABERNET SAUVIGNON   DORNFELDER   FETEASCA NEAGRA   MEDINA   MERLOT   PINOT NOIR   REGENT05 Altoirea in verde a vitei de vie   051 PREGATIREA PORTALTOIULUI   052 PREGATIREA ALTOIRII   053 TEHNICA ALTOIRII   054 LEGAREA   055 INGRIJIREA VITELOR ALTOITE   056 PRABUSIREA VITEI ALTOITE06 Album cu pomii altoiti de mine   061 ALTOIRI SUB COAJA   062 ALTOIRI IN LEMN07Retete de mastic pentru altoire   071 Retete mastic cald   072 Retete mastic rece   073 Mod de preparare08 ZDROBITOR DEZBROBONITOR ACTIONAT ELECTRIC09 PLANTAREA VIEI DE VIE   PREGATIREA PENTRU PLANTARE   TEHNICA PLANTARII10 INGRIJIREA VITEI DE VIE IN PRIMUL AN11 DESPRE VIN12 SOLO MINOR 42613 CONDUCEREA VITEI DE VIE IN SISTEM GUYOT14 LISTA SOIURILOR DE VITA DE VIE DISPONIBILE PENTRU TOAMNA 2022

membru din 12 octombrie 2013

053 TEHNICA ALTOIRII

Practic se efectueaza o altoire in copulatie simpla exact asa cum se face si in cazul altoirii pomilor fructiferi .Doritorii pot sa afle mai multe din volumul „Altoirea pomilor ” de Florea Lupescu ,in aceasta carte ,pe langa principiile teoretice care stau la baza altoirii, sunt prezentate detaliat toate operatiile si manuirile necesare.Personal am invatat sa altoiesc singur, fara profesor,studiind aceasta carte si experimentand practic,secretul reusitei consta in a respecta cu rigurozitate ce scrie acolo.Daca tot am ajuns la bibliografie modul de lucru la altoirea in verde avitei de vie l-am invatat studiind volumul „Cultura vitei de vie” de Gheorghe Bernaz.
Asadar se alege un lastar altoi de grosime potrivita cu portaltoiul ce urmeaza sa fie altoit (fig 9). Pe portaltoi la inaltimea potrivita la doi ,trei centrimetri sub un ochi si de aceiasi parte cu el se face pornind de jos in sus o taietura oblica ,astfel incat sa rezulte o sectiune ovala cu lungimea cam dubla fata de diametrul lastarului (fig 10)
Altoiul se taie astfel : se alege un ochi din zona unde grosimea este egala cu portaltoiul si se taie la doi trei cm deasupra ochiului apoi sub ochi la la trei patru cm de aceiasi parte pornind de data asta de sus in jos se face aceiasi taietura oblica cu lungimea de doua ori cat latimea( fig 11). Taieturile de pe portaltoi si altoi trebuie sa se suprapuna perfect , altoiul sa fie aliniat cu portaltoiul si sa se respecte alternanta naturala a ochilor pe oparte si alta a vitei .(fig 12)
fig 10; Modul de sectionare al portaltoiului
fig 10
fig 9; Compararea grosimilor altoiului si portaltoiului
fig 9
fig 11; Portaltoi sectionat
fig 11
fig 12; Poratltoi si altoi prgatiti de legare
fig 12

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.