308 poze   64726 vizite
Albume
01 Despre CEPAGE02 Struguri de masa   ANITA   ARGESSIS   AROCINII   AUGUSTA   BAIKONUR   CALINA   CARDINAL   CHASSELAS DORE   ESTHER   KESHA   KIŞ MIŞ LUCISTÂI   KIS-MIS MOLDOVA-SULTANA MOLDOVENESC   LORA   MECITA   MOLDOVA   MUSCAT BLEU   MUSCAT DE AUGUST sau PALATINA   MUSCAT DE HAMBURG   MUSCAT DE POLOSKEI   NAPOCA   NERO   PERLA DE CSABA   PHOENIX   PODAROC ZAPOROJIU   Preobrazhenie-Transformarea   PREZENTABIL   REGINA VIILOR   SIEGER      SUVENIR   SOMESAN   SPLENDID   TRANSILVANIA   VICTORIA03 Struguri pentru vin alb   BIANCA   BLASIUS   FETEASACA REGALA   FETEASCA ALBA   MUSCAT OTTONEL   NEUBURGER   PINOT GRIS   SELENA   SYLVANER   TAMAIOASA ROMANEASCA   TRAMINER ROZ04 Struguri pentru vin rosu   CABERNET SAUVIGNON   DORNFELDER   FETEASCA NEAGRA   MEDINA   MERLOT   PINOT NOIR   REGENT05 Altoirea in verde a vitei de vie   051 PREGATIREA PORTALTOIULUI   052 PREGATIREA ALTOIRII   053 TEHNICA ALTOIRII   054 LEGAREA   055 INGRIJIREA VITELOR ALTOITE   056 PRABUSIREA VITEI ALTOITE06 Album cu pomii altoiti de mine   061 ALTOIRI SUB COAJA   062 ALTOIRI IN LEMN07Retete de mastic pentru altoire   071 Retete mastic cald   072 Retete mastic rece   073 Mod de preparare08 ZDROBITOR DEZBROBONITOR ACTIONAT ELECTRIC09 PLANTAREA VIEI DE VIE   PREGATIREA PENTRU PLANTARE   TEHNICA PLANTARII10 INGRIJIREA VITEI DE VIE IN PRIMUL AN11 DESPRE VIN12 SOLO MINOR 42613 CONDUCEREA VITEI DE VIE IN SISTEM GUYOT14 LISTA SOIURILOR DE VITA DE VIE DISPONIBILE PENTRU TOAMNA 2022

membru din 12 octombrie 2013

13 CONDUCEREA VITEI DE VIE IN SISTEM GUYOT

In copilarie primul sistem de conducere al vitei de vie pe care l-am cunoscut a fost “Cercul adelenesc” presupunea taierea intr-o forma joasa cu realizarea de vetre de rod respectiv coarda plus cep de inlocuire, apoi “paruirea” adica plantarea aracilor si in final, un mod complicat de legare al coardelor.Evident exista o diviziune sociala a muncii (de fapt mai corect familiala a muncii) barbatii erau cu partea de “paruit” iar femeile cu taiatul si legatul.Cel mai apropiat sistem modern de conducere al viei pe care l-am intalnit si care semana cu ce stiam din copilarie a fost sistemul Guyot pe tulpina.Acesta presupunea primele doua sarme dispuse astfel incat sa poti realiza arcuri de cerc din coardele de rod. Asa ca atunci cand mi-am proiectat via am ales acest sistem de conducere care are avantajele si dezavantajele lui si am sa o iau punctual “ardeleneste”:
Avantaje: acopera cam toate cerintele legate de modul de fructificare al soiurilor,se poate norma eficient productia,se pot corecta rapid defectele de conducere a butucului.
Dezavantaje: presupune un nivel de calificare superior al operatorului,necesita un consum de manopera superior.
In concluzie dupa aproape 20 de ani sunt multumit si va recomand celor care adoptati acest sistem de conducere sa evitati greselile facute initial de mine: plasati sarmele de formare mai sus eu am plasat initial prima sarma la 60 cm si a doua la 70 cm acum la ultima plantare am ridicat prima la 80cm si a doua la 100cm.De ce?
1.Simplu dupa 60 de ani e mai greu cu aplecatul,
2.O pozitie mai inalta a vetrei de rod o protejeaza de temperaturile mai joase.
3.Curbura mai accentuata a coardelor favorizeaza emisia de lastari apropiati de tulpina care sunt utili ulterior pentru conducerea corecta a butucului
In imagini puteti vedea evolutia.Pozele au fost realizate in anul 2020.
GUYOT
GUYOT
GUYOT 1
GUYOT 1
GUYOT  2
GUYOT 2
GUYOT 4
GUYOT 4
GUYOT 5
GUYOT 5
GUYOT  7
GUYOT 7
GUYOT 8
GUYOT 8
GUYOT 9
GUYOT 9

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.