La prepararea masticului se foloseste un vas metalic potrivit ca marime cu cantitatea care urmeaza a fi pregatita.Prima data se pun in vas substantele grase care se topesc pe plita la foc domol ,dupa ce acestea au devenit fluide de lasa putin sa se racoreasca si apoi se adauga celelalte componente amestecand bine pentru omogenizare.
Daca dorim sa preparam mastic la cald compozitia se lasa sa se raceasca apoi se taie in bucati potrivite ca marime si se ambaleaza in hartie.La utilizare masticul se va reincalzi asa cum am mai spus.
Daca dorim sa preparam mastic la rece procedam astfel:compozitia omgenizata se lasa sa se raceasca pina la temperatura de 40-45 °C si adaugam
alcoolul.Se amesteca bine pana se obtine o masa omogena,acesata se pune recipienti care se inchid ermetic si se folosesteca atare.
Eu am preparat mastic la rece dupa reteta I acum 10ani si mai am si
acum.Il folosesc atat la altoit dar si pentru protejarea ranilor aparute pe scoarta pomilor.Acum dupa atata timp alcoolul s-a evaporat si masticul numai este ca o pasta ,s-a
solidificat.Am observat insa ca daca iau o bucatica de mastic si o framant bine intre degete se inmoaie ca o plastilina si poate fi utilizat fara afi nevoie de reincalzire.